Yağ Değişimi

Yağ Değişimi

Araçtaki mevcut yağın azalması veya bitmesi, aracın performansını etkilediği gibi parçaların da zarar görmesine yol açmaktadır.

Yağ; araçtaki parçaların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan sıvıdır. Aracın performansını düşmemesi için araçtaki yağın düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve bittiği durumlarda doldurulması gerekir.

Yağ Filtresi; araçtaki filtreler, sıvıda meydana gelen kalıntıları süzerek sıvıların temizlenmesini sağlamaktadır. Filtrelerde meydana gelen tıkanma sorunu, aracın parçalarından bir süre sonra ses gelmesine ve sistemdeki sıvı akışının dengesinin bozulmasına sebep olmaktadır.

Yağ Filtresi

  1. Doğru yağ basıncını ve akış hacmini koruyarak motor yağına karışan yabancı partikülleri filtrelemektedir.
  2. Tıkalı yağ filtresi, motorun ciddi şekilde hasar almasına neden olarak motor parçaları arasında sürtünmenin artmasına yol açmaktadır.
  3. Her yağ değişimi sırasında fitre değişim yapılmalıdır.

Yağ Filtresi Değişimi Sırasında Filtre Değişir Mi?

Yağ filtresi; her araç sahibinin düzenli aralıklarla değiştirmesi gereken bölümlerden biridir. Yağ değişimleri sırasında servis, mutlaka filtre değişimi yapmalıdır. Çünkü filtreler, çalışmaya bağlı olarak bir süre sonra tıkanmakta ve kullanılamayacak duruma gelmektedir. Bu gibi durumlarda, fitreleri bakıma sokmak yerine yenisi ile değiştirilmesi aracın performans açısından gereklidir.

  • Aracın kullanım şekli ve kullanım sıklığına bağlı olarak yağ filtrelerinin tıkanma süresi değişmektedir. Buna bağlı olarak yağ filtresi şu gün değişmelidir gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü bu durum araçtan araca değişiklik göstermektedir. Düzenli aralıklarla yapılan kontroller sonucunda sitelerde meydana gelen hasarlar tespit edilerek gerek ve onarım işlemleri yapılmaktadır.

Yağ filtresinin tıkanması; yağ filtresinin tıkanması araç için büyük sorun teşkil etmektedir. Motorun çalışması için yağ sıvısı gereklidir. Motorun ihtiyacı olan yağı, araç içinde kullanamaması motorun performansının düşmesine veya bozulmasına sebep olmaktadır.
  • Filtrenin tıkanması bir süre sonra motordan sesler çıkmasını sağlamaktadır. Çünkü yağ dengesi bozulan sistemde motor yorulmakta ve değişik sesler çıkararak bunu dışarı vurmaktadır.
  • Yağ filtresi değişimi sırasında; yağ filtresi değişimi ilgili bir servis üzerinden alınması gereken bir bakımdır. Araç sahibi kendi kafasına göre sıcak yağ bölümü ile temas etmemelidir. Bu durum olası yanıcı kazaların oluşmasına yol açmaktadır. Autorite Bosch Car Service - Maslak Oto Yağ Değişimi, Yağ Filtresi Değişimi Servisi olarak otomobilleriniz için profesyonel servis personelimiz ile garanti kapsamında hizmet sunmaktayız.

Yağ Değişimi Nasıl Yapılır

Yağ değişimi işlemi araç sahiplerinin en temel bakım sorumluluklarından birisi olmaktadır. Diğer bir yandan aracı en iyi durumda tutabilmek için en gerekli bakım da yağ değişimi olmaktadır. Bu sebeple araçların motor yağlarını değiştirmek en temel araç bakım süreçlerinden birisi olmaktadır. Bunun sebebi ise araç motorunun içerisinde bulunan farklı parçaların sürtünmesini engelleyen bu sebeple de motorun ömrünü uzatan en önemli etmenin motor yağı olmasıdır.

 ?Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı motor yağı değiştirmek ve bunu zamanında yapmak son derece önemli olmaktadır.

Motor Yağları Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?

 Motor yağlarının değişim süreleri arabaların modellerine ve markasına göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple, bu sorunun net olarak verilebilmesi mümkün değildir. Diğer bir yandan her türlü aracın yaklaşık olarak 5000 ile 30000 kilometrelere vardığında motor yağının değiştirilmesi gerektiği söylenmektedir.

 Motor yağlarının değiştirme süreçleri aracın kullanım sıklığına bağlı olarak da değişmektedir. Her gün kullanılan aracın ihtiyacı olan bakım sıklığı ile haftada bir iki kez kullanılan aracın bakım sıklığı aynı olmamaktadır. Diğer bir yandan yağın gerektiğinden daha sık bir şekilde değişmesi de aracın korunmasına ya da performansının artmasını sağlamamaktadır.

Motor Yağını Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Araçlarda panel üzerinde bulunan ikaz ışıkları dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Bu ikaz ışıkları motor yağı değişimi motorun yağlanma oranı göstererek araç sahiplerinin bilgilendirmektedir. İkaz ışığının yanması durumunda en kısa sürede motor yağı değişimi gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Motor yağını değiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise; yağ seviyesinin kontrolü mutlaka ölçme çubuğu ile ölçülmesi ve buna göre değişime gerek olup olmadığına karar verilmelidir.

Motor yağını değiştirmeden önce motorun içerisinde bulunan eski yağın motor karteri veya vakum aracılığı ile çekilmesi gerekmektedir

Piyasada bulunan bütün motor yağları her araç için uygun olmamaktadır. Bu sebeple kullandığınız arabanın markasına ve modeline uygun olan en uygun yağı araştırmanız gerekmektedir. Bu konuda yapılacak herhangi bir hata motorda ciddi hasarların oluşmasına neden olabilmektedir.

Yağ değiştirme sonrasında elde kalan kullanılmış yağın doğa için zararlı olmasından dolayı geri dönüşüm noktalarına bırakılması gerekmektedir.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Araç motorunda oluşan sıcaklık motor yağının daha akışkan bir hale gelmesine neden olur. Bu sebeple yağ değişiminden önce aracın bir süre kullanılması ve motorun ısınması sağlanmalıdır.

Daha sonrasından motor yağı konulan tıpanın altına boşaltım tepsisini yerleştirilmesi gerekmektedir. Tıpayı açmak için ise saat yönünün tersine yavaşça çevrilmesi yeterli olmaktadır. Tıpayı açarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sıcak yağın aniden dökülebilme olasılığının bulunmasıdır.

Tıpayı çıkardıktan sonra yapılması gereken yağ filtresinin çıkarılması olmaktadır. Bu filtrenin kullanım süresi genellikle dolmuş olmaktadır. Daha sonrasından yeni bir yağ filtresinin saat yönüne doğru çevrilerek takılması gerekmektedir.

Yağ değişimindeki son nokta elbette ki temiz motor yağının eklenmesi olmaktadır.

Yukarıda anlattığımız noktalar kolay gibi görünmesine rağmen motor yağının değişimi işinde uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunun en büyük sebebi ise yağ değiştirme işleminin doğaya zarar vermeden, güvenli ve etkin bir şekilde değiştirilebilmesi olmaktadır.

Motor Yağı Değişimi Yapılmazsa Ne Olur?

 Panelde bulunan motor yağı ikazlarını dikkate alınmaması veya motor yağının düzenli şekilde değiştirilmesini sonuçları büyük olabilir. Bu konudaki bir gecikme veya yanlış yapılan yağ değişim işlemi hem kısa vadede hem de uzun vadede aracın motorunun zarar görmesine neden olabilir. Hatta araç beklenmedik bir şekilde çalışmaz duruma dahi gelebilir.

İlgili Konular

Araç İçi Dezenfeksiyon Yaptırmanın Faydaları

Araç İçi Dezenfeksiyon Yaptırmanın Faydaları

Dezenfeksiyon her alanda eksiksiz bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir. Hangi sektörde iş yaptığınızın bir önemi olmaksızın bu işlem neredeyse hayati bir önem taşıyor. Özellikle her gün kullanmakta olduğunuz araçlar için bu işlem ilaç niteliğindedir. Dezenfeksiyon yapılmayan bir araç sağlıksız bir ortam demektir. Bu da elbette ki araç içinde geçireceğiniz zaman diliminde hasta olma riskinizi katlayarak yükseltiyor. Bu sebeple aracınızın yeterince temiz olduğundan emin olmak zorundasınız. Sıradan temizleme işlemleri her zaman için yeterli bir uygulama değildir. Bu...

Rehbere git

Düzenli Filtre Değişiminin Faydaları

Araç filtrelerinin yılda bir ya da 15.000 km´de bir değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde araç motoru ciddi zarar görebilir. Araç içinde temiz hava almak ve sağlıklı bir yolculuk gerçekleştirebilmek için hava filtrelerinin Bosch Car Servise kabin filtreleri ile değiştirilmesi öneriliyor.

Rehbere git
Düzenli Filtre Değişiminin Faydaları
Sürüş Güvenliği Sistemleri ve Bakım Onarım

Sürüş Güvenliği Sistemleri ve Bakım Onarım

Araçlardaki güvenlik sistemleri hakkında sürücüler yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Araçlarda kazaları önlemeye yönelik güvenlik sistemleri ve kaza anında sürücünün yaşamını korumaya yönelik güvenlik sistemleri kullanılır. Aracın güvenliğini sağlayan pek çok güvenlik sistemi vardır. Bu güvenlik sistemlerinin her birinin ise farklı özelliği vardır. Araçların güvenlik sistemlerinin düzenli olarak bakım ve onarımının yaptırılması hayati önem taşır. Aksi takdirde olası bir kaza anında daha büyük can ve mal kayıpları yaşanabilir.

Rehbere git

Antifiriz Hangi Ayda Koyulmalıdır

Antifiriz, motorda donmayı ve kaynamayı önleyen bir maddedir. En önemli araç sıvıları arasında yer alan antifiriz, her ne kadar halk arasında "donma karşıtı" olarak bilinse de motorda donmayı önlediği kadar aşırı sıcağı da engeller. Antifiriz, yılda bir defa değiştirilir. Genellikle antifiriz, kış aylarının başladığı Kasım ve Aralık aylarında eklenir. Gelişmiş antifirizler daha uzun ömürlü olup bazılarının 3 yıl değiştirilmesine de gerek yoktur. Antifiriz, renksiz bir alkol çeşididir. Antifiriz, motorun ve motor bağlantılarının donmasını ve kaynamasını engeller.

Rehbere git
Antifiriz Hangi Ayda Koyulmalıdır