Oto Aydınlatma Sistemleri

Oto Aydınlatma Sistemleri

Araç sayısının artması ile birlikte trafikte görmek kadar görünmekte önem kazandı. Aydınlatma sistemleri, aracın güvenliğini sağlayan en önemli güvenlik etkenlerindendir. Aydınlatma sisteminin düzgün bir şekilde sağlanması için aracın ampullerinin değişimi sırasında teknik dokümanlarının da kontrol edilmesi gerekir.

Araçlarda bulunan her ampul bir kod ile tanımlanmıştır. Bu kodlar, sadece aynı kodu Taşıyan başka bir ampul ile değiştirilmektedir. Bunun yanında sürücü, bulunduğu ülkenin kararnameleri ile oluşturulmuş bilgileri düzenli olarak kontrol etmek durumundadır. Örneğin kısa farların gün boyu yakılması bazı ülkelerde zorunludur.

Araçtaki lambaların geneli basit devre üzerine monte edilmiştir. Bu devre elemanları;
  • Akü
  • Sigorta
  • Anahtar
  • Röle
  • Ampul

Ön Aydınlatma Sistemi

Ön aydınlatma sistemi; yolu aydınlatmak ve sürücünün yol üzerindeki engelleri fark ederek sürüşe konsantre olabilmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ön aydınlatma sistemi içerisinde yer alan elemanlar;

  • Park lambaları
  • Kısa farlar
  • Uzun farlar
  • Sinyal lambaları
  • Sis lambaları

Arka Aydınlatma Sistemi

Ön aydınlatma sistemi yolun iyi görünmesini sağlar. Arka aydınlatma sistemi ise, aracın trafikte varlığını gösterme ve diğer sürücülere bunu bildirme olanağı sağlar. Arka aydınlatma sistemi içerisinde yer alan elemanlar;

  • Arka park lambaları
  • Stop lambaları
  • Sis lambaları
  • Sinyal lambaları
  • Geri vites lambaları

İç Aydınlatma Sistemi

Aracın içinde yer alan aydınlatmalar, sürücünün güvenliğini ve konforunu sağlamak adına kullanılan sistemlerdir. Aracın içerisinde yer alan aydınlatmaların bu anlamda düzgün bir şekilde çalışması gerekir. Araç içerisinde bulunan aydınlatma sistemleri;

  1. Tavan lambaları
  2. Okuma lambaları
  3. Zemin ve kapı aydınlatmaları
  4. Bagaj lambaları
  5. Torpido gözü aydınlatmaları
  6. Makyaj lambaları
  7. Gösterge lambaları

Aydınlatma Sistemi Kontrolleri

Aydınlatma sistemi içerisinde yer alan herhangi bir bölümde meydana gelen hasarların yetkili bir servise onarımı yaptırılmalıdır. Periyodik bakım veya benzeri rutin bakımlarda aydınlatma sistemlerine ayrıntılı olarak bakılarak gerekli onarımlar sağlanmaktadır. Araç sahipleri, iç veya dış aydınlatmalarda meydana gelen sorunları, ertelemeden onarmalı ve gerekli değişimleri yaptırmalıdır. Autorite Bosch Car Service olarak Oto Aydınlatma Sistemleri, Maslak Araç İç, Dış Aydınlatma için araçlarınızda far ve diğer aydınlatma sistemlerini uygulamaktayız.

İlgili Konular

Araçlardaki Fren Çeşitleri ve Farkları Nelerdir

Araçlardaki Fren Çeşitleri ve Farkları Nelerdir

Fren sistemi, aracın en kilit aksamlarından biridir. Fren, aracın hızını düşürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir mekanizmadır. Aracın yavaşlamasını sağlayan bu mekanizmanın çok zayıf olmaması gerekir. Fakat çok güçlü bir fren, sistemin kötü sonuçlarına maruz kalmanıza neden olur. Araç ani ve çok güçlü bir şekilde durursa yolcu güçlü bir şekilde bir yerlere çarpabilir. Bu nedenle çok zayıf ve güçlü fren aksamları olumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle dengenin tutturulması gerekir. Fren sistemleri, motorlu taşıtlarda bulunan karmaşık sistemlerdir. İlkel sistemle...

Rehbere git

Antifiriz Hangi Ayda Koyulmalıdır

Antifiriz, motorda donmayı ve kaynamayı önleyen bir maddedir. En önemli araç sıvıları arasında yer alan antifiriz, her ne kadar halk arasında "donma karşıtı" olarak bilinse de motorda donmayı önlediği kadar aşırı sıcağı da engeller. Antifiriz, yılda bir defa değiştirilir. Genellikle antifiriz, kış aylarının başladığı Kasım ve Aralık aylarında eklenir. Gelişmiş antifirizler daha uzun ömürlü olup bazılarının 3 yıl değiştirilmesine de gerek yoktur. Antifiriz, renksiz bir alkol çeşididir. Antifiriz, motorun ve motor bağlantılarının donmasını ve kaynamasını engeller.

Rehbere git
Antifiriz Hangi Ayda Koyulmalıdır
Genel Muayene ve Egzoz Emisyon Testi Ne Zaman Yapılır

Genel Muayene ve Egzoz Emisyon Testi Ne Zaman Yapılır

Ulaşımın hızlı ve güvenli olması motorlu araçların kullanılmasıyla mümkün olmaktadır. Araçların en iyi performans ile çalışması hem zaman tasarrufu hem de konforlu bir yolculuk imkanı sunmaktadır. Araçların düzenli bakımlarının yapılması ile olası güvenlik ve mekanik sorunlarının önlenmesi mümkün olmaktadır. Hem yüksek performans ile çalışan hem de güvenli ve konforlu kullanım sunan araçlara sahip olabilmek için araç bakımı son derece önemlidir. Can güvenliği için önemli olan zorunlu bakımlar ise yasa ve yönetmelikler ile belirlenmiş durumdadır.

Rehbere git

Sürüş Güvenliği Sistemleri ve Bakım Onarım

Araçlardaki güvenlik sistemleri hakkında sürücüler yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Araçlarda kazaları önlemeye yönelik güvenlik sistemleri ve kaza anında sürücünün yaşamını korumaya yönelik güvenlik sistemleri kullanılır. Aracın güvenliğini sağlayan pek çok güvenlik sistemi vardır. Bu güvenlik sistemlerinin her birinin ise farklı özelliği vardır. Araçların güvenlik sistemlerinin düzenli olarak bakım ve onarımının yaptırılması hayati önem taşır. Aksi takdirde olası bir kaza anında daha büyük can ve mal kayıpları yaşanabilir.

Rehbere git
Sürüş Güvenliği Sistemleri ve Bakım Onarım