Fren Sistemleri
Araç Güvenlik Sistemleri

Fren Sistemleri

Fren sistemi; aracın en önemli kilit parçalarından biridir. Aracın güvenli bir şekilde yavaşlamasını ve durmasını sağlayan bu sistem aracın düzenli olarak kontrol edilmesi gereken bölümlerinden biridir.

  • Hızlı bir aracın, hızını sonlandırmak ve hareketini kesmek için fren sistemi mekanizması çalışmaktadır. Fren mekanizmasının çok zayıf olması ya da çok güçlü olması tehlike oluşturmaktadır. Çok güçlü bir fren, ani uygulamalarda araçta bulunan kişilerin olumsuz anlamda etkilenmesine yol açmaktadır. Aniden veya güçlü bir şekilde duran araçta bulunan yolcular koltuğa veya araç kenarlarına çarpabilir. Bu anlamda güçlü bir sistem de güçsüz bir fren sisteminin yaptığı olumsuz etkileri yapabilmektedir.
Fren sistemleri, motorlu taşıtlarda bulunan ve karmaşık bir yapıda olan sistemlerdir. 

Fren Sistemleri Nelerdir?

  • Hidrolik Fren Sistemi; hidrolik fren sistemleri binek araçlarda daha fazla kullanılmaktadır. Diğer fren sistemlerine göre tepki süresi daha kısadır. İmalatı daha kolay olan bu sistemin maliyeti daha ucuzdur.
  • Havalı Fren Sistemi; bu fren sistemi ağır ticari veya ağır vasıta olarak tabir edilen araçlarda daha fazla kullanılmaktadır. Genellikle tır ve kamyon gruplarında görülmektedir.
  • ABS Fren Sistemi; araçların yük durumunda, zorlu yol koşullarında ve çeşitli süratlerdeki yapılacak ani frenleme sırasında tekerleklerin kilitlenmesini önlemekte ve direksiyon hâkimiyetinin düzgün bir şekilde sağlanmasına yardımcı olan sistemdir.
  • ASR Fren Sistemi; araçların ani tepki sırasında patinaj yapmasını önleyen fren sistemidir. Araç sahiplerinin daha kolay ve güvenli bir sürüş sağlamasına yardımcı olmaktadır.
  • ESP Fren Sistemi; bu sistem kendi başına değil ASR ve ABS sistemini desteklemek için çalışan bir sistemdir. Bu sistemlerin olmaması durumunda ESP sisteminin etkisi yoktur.
  • BAS Fren Sistemi; fren yolunu kısaltarak acil durumlarda aracın mevcut sistemine destek sağlamaktadır.
  • MSR Fren Sistemi; motor freninin düzenleyen sistemdir. Acil durumlarda yolda kayma veya savrulma gibi durumların oluşmasını engellemektedir.
  • EBD Fren Sistemi; aracın ön ve arka tekerlerinde oluşan kuvveti dengeli bir şekilde her iki tarafa da iletmeye yarayan sistemdir.
  • EPB Fren Sistemi; düz ve rampalı yollarda aracın sabit kalmasını sağlayan sistemdir. 
Autorite Bosch Car Service olarak Maslak Oto Fren Sistemleri, Maslak Fren Servisi işlemleriniz için servisimizden randevu alarak işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

İlgili Konular

Bujiler Ne Kadar sürede değişmelidir

Bujiler Ne Kadar sürede değişmelidir

Buji, aracınızın ateşleme sistemini oluşturan en önemli parçalarındandır. Bujiler, çekiş performansı ve yakıt tüketimi ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle bujilerin düzenli olarak kontrolünün yapılması gerekir. Bujiler, ateşleme bobininden aldığı güç ile yanma odalarında patlama meydana getirir. Bu özelliği sebebi ile iridyum, platin ve normal olmak üzere bujiler üçe ayrılır. Bujilerin ömrü, genellikle sürücülerin kullanım şekline ve kullanılan markaya göre değişiklik gösterir. Ortalama bir bujinin kullanım ömrü ise, 15 bin km´dir. Bunun yanında bujilerin ömrünü kısaltan baz...

Rehbere git

Klima Gazı Kontrolü ve Değişimi

Araç kliması, piyasada bulunan yeni araçlar ve eski araçların büyük çoğunluğunda bulunan bir özelliktir. Ancak, çoğu zaman araç bakımları yapılsa da, klimalar bu bakımda çoğu zaman bu bilinmezlikten kaynaklı geri planda kalırlar. Ne kadar önemli olduğu ve bakımının düzenli yapılması gerektiği çok bilinmeyen bir gerçektir. Hatta çoğu araç kullanıcısı klimanın nasıl çalıştığı konusunda dahi bir fikir sahibi değildir.

Rehbere git
Klima Gazı Kontrolü ve Değişimi
Araç İçi Dezenfeksiyon Yaptırmanın Faydaları

Araç İçi Dezenfeksiyon Yaptırmanın Faydaları

Dezenfeksiyon her alanda eksiksiz bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir. Hangi sektörde iş yaptığınızın bir önemi olmaksızın bu işlem neredeyse hayati bir önem taşıyor. Özellikle her gün kullanmakta olduğunuz araçlar için bu işlem ilaç niteliğindedir. Dezenfeksiyon yapılmayan bir araç sağlıksız bir ortam demektir. Bu da elbette ki araç içinde geçireceğiniz zaman diliminde hasta olma riskinizi katlayarak yükseltiyor. Bu sebeple aracınızın yeterince temiz olduğundan emin olmak zorundasınız. Sıradan temizleme işlemleri her zaman için yeterli bir uygulama değildir. Bu...

Rehbere git

Genel Muayene ve Egzoz Emisyon Testi Ne Zaman Yapılır

Ulaşımın hızlı ve güvenli olması motorlu araçların kullanılmasıyla mümkün olmaktadır. Araçların en iyi performans ile çalışması hem zaman tasarrufu hem de konforlu bir yolculuk imkanı sunmaktadır. Araçların düzenli bakımlarının yapılması ile olası güvenlik ve mekanik sorunlarının önlenmesi mümkün olmaktadır. Hem yüksek performans ile çalışan hem de güvenli ve konforlu kullanım sunan araçlara sahip olabilmek için araç bakımı son derece önemlidir. Can güvenliği için önemli olan zorunlu bakımlar ise yasa ve yönetmelikler ile belirlenmiş durumdadır.

Rehbere git
Genel Muayene ve Egzoz Emisyon Testi Ne Zaman Yapılır