Bujiler Ne Kadar Sürede Değişmelidir

Bujiler Ne Kadar Sürede Değişmelidir

Buji, aracınızın ateşleme sistemini oluşturan en önemli parçalarındandır. Bujiler, çekiş performansı ve yakıt tüketimi ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle bujilerin düzenli olarak kontrolünün yapılması gerekir. Bujiler, ateşleme bobininden aldığı güç ile yanma odalarında patlama meydana getirir. Bu özelliği sebebi ile iridyum, platin ve normal olmak üzere bujiler üçe ayrılır. Bujilerin ömrü, genellikle sürücülerin kullanım şekline ve kullanılan markaya göre değişiklik gösterir. Ortalama bir bujinin kullanım ömrü ise, 15 bin km'dir. Bunun yanında bujilerin ömrünü kısaltan bazı faktörler de vardır. Bujilerin ömrünü kısaltan faktörleri bilip buna göre hareket ederek bujilerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. 

Bujiler Ne Kadar Sürede Değişmelidir

Bujilerin Ömrünü Kısaltan Faktörler Nelerdir?

Bujilerin Ömrünü Kısaltan Faktörler Nelerdir?

 Bujilerin ömrünü kısaltan en önemli faktör kötü yakıt kullanımıdır. Bazen uygun olduğu için tercih edilen ucuz akaryakıtlar, buji ömrünün kısalmasına yol açar. Bunun dışında motor bozukluğu da bujilerin ömrünün kısalmasına neden olur. 

Bujilerin Kullanım Süresinin Dolduğu Nasıl Anlaşılır?

 Bujilerin kullanım süresinin dolduğu, sürekli kullandığınız aracın daha fazla yakıt yakmaya başlaması ve sürüş anında teklemelerin oluşması ile anlaşılır. Bu araçlar, kalkış sırasında daha yavaş hareket eder. Tüm bu detayları göz önünde bulundurarak bujilerinizin değişme vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz. Araçlar hakkında yeterli bilgiye sahipseniz aracınızın bujilerini kendi imkanlarınızla da değiştirebilirsiniz. Fakat bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız aracınızın bujilerini kendiniz değiştirmeye çalışmamalısınız.

 Buji değişimi yaparken bujinizi birkaç tur attırarak gevşemesini sağladıktan sonra bu alanı hava verici bir araç ya da fırça yardımı ile temizlemeniz gerekiyor. Bujiyi tamamen söktüğünüz zaman yuvanın içine bir şey kaçmaması için buranın temizlenmesi oldukça önemlidir. Bujiler çok sıkılmışsa da bu alana pas çözücü ve yağ damlatabilirsiniz. Bujileri takarken de motorun ve bujiinin birbirine temas edecek bölgelerinin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bunu tamamen sökemezseniz silindir kafasına zarar verebilirsiniz. Bu nedenle dikkatli olmanız gerekir. Bujileri takarken tork anahtarı kullanmanız size kolaylık sağlar.

Bujilerin Ömrünü Kısaltan Faktörler Nelerdir?

Buji Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buji Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Bujiler, yakıt sisteminin en önemli ve en vazgeçilmez parçasıdır. Buji değişiminde orjinal parça değişimine dikkat etmeniz gerekir. Buji değişimi yapılırken önceki bujilerin tırnak kısımlarına da dikkat etmeniz gerekir. Dizel araçlarda durum biraz daha farklıdır. Dizel araçlarda bujiler, kızdırma bujisi olarak biliniyor. Aynı zamanda bu bujilerin asıl amacı, yanma odalarındaki ısı birikimini sağlayarak sıkıştırılan yakıtın patlamasına yardımcı olmaktır. Kızdırma bujisinin değişimi de, 30 bin km'de bir ihtiyaç duyulduğu zaman yapılmalıdır. Buji değişimi zamanında yapıldığında aracın çeşit gücü hızlanır ve yakıt tüketiminin azaltılmasını sağlar. Doğru ve kaliteli yakıt tüketimi bujilerin ömrünü uzatır.

Buji Değişimi Orjinal Buji ile Yapılır!

 Buji değişimi, genellikle uygun fiyatlarla yapılır. Buji değişimini yapacak yetkilli servis bu konuda uzman olmalıdır. Bosh Car Service, buji değişimlerinde orjinal buji parçalarını kullanıyor. Aynı zamanda mobil oto servis, buji değişimini ev ya da iş yerinizin önünde de gerçekleştirebilir. Aynı zamanda tüm buji değişimlerinde orjinal araç parçaları kullanarak kullanılan oto parçalarına ise, 10.000 km ya da 1 yıl süre boyunca garanti verilir.

 Buji değişimleri, belirli kilometreler içinde yapılması gerekir. Buji değişimi 30 bin kilometrede bir kontrol edilmeli ve gerekli görüldüğünde ise değişim yapılmaldır. Eskiyen bujiler, dışarıdan bakıldığı zaman anlaşılır. Bujinin üzerinde yoğun miktarda siyahlaşma ve tırnak kısımlarında ise erimeler bulunuyorsa bujilerin değişim zamanının geldiğini gösterir. Aracınızın çekiş gücünün azalması, yakıt tüketiminde artış, gaza bastığınız zaman kesik kesik ivmeleme ve egzostan siyah duman çıkması bujilerin eskidiğinin göstergesidir.

Buji Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler