Arıza Tespit Cihazı

Arıza Tespit Cihazı

Arıza tespit cihazı; araçların hasar ve arızalarının hangi aksamdan çıktığını tespit eden ve bunu doğru bir şekilde yapabilmek için kullanılan bir cihazdır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araç bakım ve tamir işlemlerinde kullanılmak için yeni tarzda bakım elemanları üretilmiştir. Bu elemanlardan biri de arıza tespit cihazlarıdır. Arıza tespit cihazlarının bakım hizmetlerinde kullanılması hem servise hız kazandırmakta hem de aracın doğru bölümünün açılmasını sağlamaktadır.

Arıza tespit cihazları; arıza tespit cihazları sayesinde araçta meydana gelen en küçük hasar bile hızlı bir şekilde bilgisayar ortamında tespit edilmektedir. Eski servis bakımlarında sorunun nereden geldiği bilinmediği için aracın pek çok bölümü gereksiz yere açılarak, aracın zarar görmesine yol açılmaktaydı. Ancak şimdilerde arıza tespit cihazları ile sadece sorunun olduğu bölüm açılarak tamir işlemi yapılmaktadır.
  • Günümüz teknolojilerinde üretilen araçların birçoğu karmaşık bağlantı sistemi ile üretilmiştir. Bu karmaşık sistem yanlış açıldığı takdirde aracın sebepsiz yere arızalanmasına sebep olmaktadır. Arıza tespit cihazları sayesinde bu gibi durumların önüne geçilerek, bakım işlemlerine hız kazandırılmaktadır.

Arıza tespit cihazları her servis bünyesinde olan bir hizmet değildir. Bu hizmeti, yetkili servisler ve alanında uzman olan servisler, daha fazla kullanmaktadır.
 

Araç Arıza Tespit Cihazı

Araç arıza tespit cihazı; aracın herhangi bir aksamında meydana gelen hasarı kontrol eden elektronik cihazdır. Bu cihaz, OBD olarak da anılmaktadır. Arıza tespit cihazı, elektronik kontrol ünitesine bağlanarak gerekli tespitleri yapması için çalıştırılmaktadır. Kontrol ünitesine bağlanan cihaz, servis yetkililerine hasarın yerini ve boyutunu bilgisayar ortamında vermektedir.

Arıza tespit cihazları; bilgisayar sistemi ile çalışan cihazlar olması sebebiyle düzenli aralıklarla kontrole tabi tutulmaktadır. Bilgisayar sisteminde kullanılan yazılım ve buna bağlı olarak bilgisayarın sürümünün güncel olması gerekir.

  • Güncellemeyen arıza tespit cihazları; doğru hasar tespiti yapmamakta veya aynı hasarı sürekli olarak ekranda göstermektedir. Bilgisayar sisteminin güncellenmesi ve son yazılımın cihazlarda kullanılması mutlak gereklidir.
  • Arıza tespit cihazlarını servis üzerinde yetkili ve kod okumada uzman kişiler yapmalıdır. Cihazlarda verilen kodlar aracın aksamlarıyla uyumlu olduğu için bunu yetkili bir kişinin yapması daha iyi sonuç alınmasını sağlayacaktır.

İlgili Konular

Bujiler Ne Kadar sürede değişmelidir

Bujiler Ne Kadar sürede değişmelidir

Buji, aracınızın ateşleme sistemini oluşturan en önemli parçalarındandır. Bujiler, çekiş performansı ve yakıt tüketimi ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle bujilerin düzenli olarak kontrolünün yapılması gerekir. Bujiler, ateşleme bobininden aldığı güç ile yanma odalarında patlama meydana getirir. Bu özelliği sebebi ile iridyum, platin ve normal olmak üzere bujiler üçe ayrılır. Bujilerin ömrü, genellikle sürücülerin kullanım şekline ve kullanılan markaya göre değişiklik gösterir. Ortalama bir bujinin kullanım ömrü ise, 15 bin km´dir. Bunun yanında bujilerin ömrünü kısaltan baz...

Rehbere git

Antifiriz Hangi Ayda Koyulmalıdır

Antifiriz, motorda donmayı ve kaynamayı önleyen bir maddedir. En önemli araç sıvıları arasında yer alan antifiriz, her ne kadar halk arasında "donma karşıtı" olarak bilinse de motorda donmayı önlediği kadar aşırı sıcağı da engeller. Antifiriz, yılda bir defa değiştirilir. Genellikle antifiriz, kış aylarının başladığı Kasım ve Aralık aylarında eklenir. Gelişmiş antifirizler daha uzun ömürlü olup bazılarının 3 yıl değiştirilmesine de gerek yoktur. Antifiriz, renksiz bir alkol çeşididir. Antifiriz, motorun ve motor bağlantılarının donmasını ve kaynamasını engeller.

Rehbere git
Antifiriz Hangi Ayda Koyulmalıdır
Triger Kayışı Kaç Binde Değişir

Triger Kayışı Kaç Binde Değişir

Triger kayışının kullanımına bağlı olarak yırtılma, çizilme, yıpranma, çizilme, deformasyon ve fiziki değişimlerine bağlı olarak düzenli olarak değiştirme işleminin yapılması gerekir. Kayışın değişim süresi ile ilgili her marka kendine göre bir süre belirlemiş olup belirlenen süre içinde kayışın değiştirilmesi gerekir. Ortalama bir kayışın değişim süresi, çok sayıda markaya göre 60.000 km olup 4 yılda bir değişmesi önerilir. Aracınızda bulunan triger kayışı 4 yıllık süreyi doldurduysa belirlenen km´ye gelinmemiş olsa bile değiştirilmesi gerekir. Malzemenin yapısına bağlı ol...

Rehbere git

Otomatik Şanzıman Beyni Arızası

Otomatik şanzıman beyni (TCM - Transmission Control Module), aracın vites geçişlerini yöneten karmaşık bir elektronik bileşendir. Otomatik şanzıman beyni arızası belirtileri zamanla aracın performansını olumsuz etkileyebilir.

Rehbere git
Otomatik Şanzıman Beyni Arızası