Araçların Akü Bakımı Nasıl Yapılır

Araçların Akü Bakımı Nasıl Yapılır

Akülerin uzun ömürlü olması ve uzun bir süre işlevini yerine getirebilmesi için Maslak periyodik bakımının yapılması gerekir. Akü bakımını yaptırmadığınız zaman aracınızın performansını düşürebileceği gibi yolda kalmanıza da sebebiyet verebilir. Dilerseniz serviste akü bakımını yaptırabileceğiniz gibi bazı küçük adımları takip ederek akü bakımınızı kendiniz de yapabilirsiniz. Akünün zayıfladığını anlamak için periyodik olarak bakımını yaptırmanız gerekir. Yeni nesil bir otomobile sahipseniz akünün üzerinde bir gösterge göreceksiniz. Göstergenin yeşil renk olması aracınızda herhangi bir sorun olmadığını, siyah olması akünüzü şarj etmeniz gerektiğini, beyaz olması da akünüzü değiştirmeniz gerektiğini gösterir. Maslak oto servis işlemlerimizde Maslak oto iç, dış aydınlatma , Maslak hasar onarım , Maslak oto klima , triger kayış değişimi , Maslak yağ değişimi ve daha pek çok servis hizmetini Bosch kalite ve güvencesiyle sunmaktayız.

Araçların Akü Bakımı Nasıl Yapılır

Akünüzü Metallerle Temastan Korumanız Gerekir.

Akünüzü Metallerle Temastan Korumanız Gerekir.

 Aküler, çok hassas bir yapıya sahip oldukları için metallerle temas etmeleri halinde kısa devre yapabilirler. Bu nedenle akülerin yapılarını korumak için metallerden uzak tutmanız gerekir. 

Akü Kutup Başlarının Temiz Olduğundan Emin Olun!

Akü kutup başları oksitlenmeye başladığı zaman akım geçmemeye başlayacağı için aracınızın elektrik aksamı düzgün bir şekilde çalışmamaya başlar. Bu nedenle akü kutup başları oksitlendiği zaman otomobilin çekiş gücü düşer, ses sitemi ve diğer pek çok aksamı da zarar görebilir. Oksitlenmeyi önlemek amacı ile kutup başlarını gresle ya da sıcak su ile temizlemeniz gerekir.

Akünün Su Seviyesi Kontrol Edilmelidir

 Akünün işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için su seviyesini düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Akünün içinde bulunan asit, akünün suyu ya da asidi şeklinde adlandırılır. Akünün suyu zamanla azaldığında üzerine saf su eklenerek su dengesinin korunması sağlanır. Fakat asit çok tehlikeli bir madde olduğu için bu işlemi yaparken eldiven takmanız ve huni kullanmanız gerekir. Güvenliğiniz için bu işlemi işinde profesyonel bir yetkili servise yaptırmanız gerekir.

Akünüzü Metallerle Temastan Korumanız Gerekir.

Akü Sabitleme Aparatı

Akü Sabitleme Aparatı

 Akü sabitleme aparatını kontrol etmeniz gerekir. Özellikle de ağır vasıta araçlarında akü sabitleme aparatı sıkça çıkabiliyor ya da gevşiyor. Bu durumda araçta sarsıntı ve performans kaybı görülür. 

Elektrolit Seviyesinin Kontrolü

 Elektrolit seviyesini düzenli olarak ölçmeniz gerekir. Akü üzerinde bulunan minimum ve maksimum seviyelerinin arasında olması elektrolit seviyesi için oldukça önemlidir. Yaz aylarında sıcak havalar nedeni ile elektrolit seviyesi eksilebilir. Elektrolit seviyesinin azaldığını düşündüğünüz zaman üzerine saf su eklemeniz yeterli olur. Fakat saf su eklerken maksimum seviyesini geçmemeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü çok sıvı doldurulduğunda hücre içindeki sıvı dışarı taşarak araç içindeki bağlantılara ve kablolara zarar verebilir. Kapalı sistemli bir akü kullanıyorsanız voltaj değerini düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Maslak oto Akü voltaj değerinin 12.4'ün altında seyretmesi, aküyü şarj etmeniz gerektiği anlamına gelir. 

Akü Sabitleme Aparatı

Akü Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Akü Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Akü üzerinde bulunan havalandırma deliklerinin açık olup olmadığının kontrol edilir.
  • Kış aylarında akünün donmaması için akünün tam olarak şarj edilmesi gerekir.
  • Ani hava değişimleri, akünün patlamasına neden olabilir.
  • Akünün üzerine yakıt ve yağ bulaşmamasına özen gösterilmesi gerekir.
  • Uzun bir süre kullanılmayan aküler, kullanılmaya başlanmadan önce voltaj ve yoğunluğunun ölçülmesi gerekir.
  • Aküyü 15-20 günden daha uzun bir süre kullanmayacaksanız akü başlarını sökmeniz gerekir.
  • Akü şarj olurken çıkardığı gaz, insan sağlığını tehlikeye atabilir. Bu nedenle akünün şarj edilirken yanında bulunmamaya özen göstermeniz gerekir.
  • Akülerin raf ömrü 12 ila 18 ay arasında değişiklik gösterir.
  • Aşırı düşük ve aşırı yüksek sıcaklıklar, akünün çalışma ömrünü kısaltır. Akü için önerilen en uygun ortam sıcaklığı, 20 ve 25 derece arasındadır.
  • Aracınızın tüm kışlık bakımlarını ve akü bakımlarını işini büyük bir titizlik ve özveri ile yapan profosyonel Bosch Car Servis'te yaptırabilirsiniz.