Hidrolik Fren Sistemi
Hidrolik frenlerde, aracın frenleme organlarını çalıştırmak için hidrolik yağ basıncından yararlanılır. Hidrolik fren sistemi, basıncı fren pedalından pabuçlara ve balatalara aktarmak için fren hidroliği kullanır. Bu fren sisteminde pedala kuvvet uygulandığı zaman merkez silindirin pistonu basınç oluşturur. Pedal kullanarak fren hidroliği ise, basıncı balatalara ulaştırır. Meydana gelen bu basınç, borular aracılığı ile tekerlek silindirlerine aktarılır. Tekerlek silindirlerin pistonları açılarak frenleme sağlanır. Hidrolik fren sistemi genellikle binek araçlarda kullanılır. Bunun imalatı daha kolay ve sistem olarak daha ucuzdur. Fakat diğer sistemlere göre tepkime süresi daha kısadır.
Havalı Fren Sistemi
Kendi içinde hava üretimi yapan araçlarda yani genellikle ağır vasıta ya da ağır ticari araçlarda havalı fren sistemi kullanılıyor. Kompresör ismi verilen alet ile hava üretiliyor ve frene basıldığı zaman hava boşalıyor. Havalı fren sistemi genellikle kamyon ve tır gibi ağır vasıta araçlarında kullanılıyor. Ama havalı araç sistemlerinde hava boşalınca araç durmaya çalışır. Frenin bozulması nedeni ile oluşan kazalar ise genellikle yaşlı araçlarda olur. Bu nedenle balatalara düzenli bakım yapılması çok önemlidir. Bir diğer trafik kazasına neden olan sorun ise fren körüklerindeki havanın bir türlü boşalmamasından kaynaklanır.
ABS Fren Sistemi
ABS fren sistemi, Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında zorunlu hale geldi. Anti-lock Braking System, Türkçe karşılığı ile kilitlenme karşıtı frenleme sistemi, hidrolik frenlerin araçların tekerleklerinin kilitlenmesini önlemek amacı ile icat edilmiştir. ABS sistemi, bir tekeri öbüründen daha az döndürür ya da tekerlek dönmediği zaman devreye girerek tekere yapılan frenlemeyi azaltarak aracın kayması önlenir. ABS sistemi, direksiyon hakimiyetini kaybetmemenizi sağlar.